Ondernemer uit Geel pleegt sociale fraude met Polen

In Geel is een ernstig geval van sociale fraude met Poolse werknemers aan het licht gekomen. De zaak werd ontdekt toen twee Polen een arbeidsongeval kregen en kennelijk niet verzekerd bleken.

In Mol stelde men zich al eerder vragen toen bleek dat steeds meer Polen tijdelijk onderdak vonden in een lokaal hotel. Het verloop was er al die tijd zo groot dat de zaken administratief niet meer konden bijgehouden worden.

Een ondernemer uit Geel blijkt al maandenlang via contactadvertenties Polen te rekruteren. Hij stelde hen naderhand tewerk als zelfstandige terwijl hij hen wijsmaakte dat hij zelf voor de papieren en de sociale zekerheidsbijdragen zorgde. Hij trok daartoe zelfs 500 euro af van hun maandloon. In de praktijk vroeg hij echter een vrijstelling van betaling aan terwijl hij het geld dan achterover drukte. De Poolse schijnzelfstandigen waren zich al die tijd van niets bewust.

De zaakvoerder in kwestie ontkent de bewuste sociale carrousel echter. Hij heeft overigens geen strafblad. De verklaringen van de Polen zouden echter verpletterend zijn.