Op 77-jarige leeftijd is ondernemer Hugo Voeten uit Geel overleden in zijn vakantieverblijf in Knokke. Voeten stichtte de supermarktketen Cash Fresh en verkocht die in 2005 aan Delhaize. In Herentals verbouwde hij een voormalige graanfabriek tot een museum waarin hij een groot deel van zijn kunstverzameling onder bracht.

Voeten ging van start met een eerste supermarkt in Retie en bouwde het Cash Fresh-imperium uit tot 43 winkels in de Kempense en Antwerpse regio. Op het moment van de verkoop werkten er 1.350 mensen.

Door de jaren heen bouwde hij een indrukwekkende kunstverzameling uit met de nadruk op hedendaagse kunst. Zijn collectie omvat onder meer werken van Rodin, Kollwitz, Picasso, AiWeiwe maar ook Rik Wouters en Panamarenko. Bijzonder is zijn verzameling Bulgaarse kunst. Hij werd trouwens ereconsul van Bulgarije.

Een deel van zijn kunstpatrimonium is sinds 2012 te bezichtigen in het Art Center Hugo Voeten in Herentals. Ook de beeldentuin aan zijn privé-woning in Geel wordt op vastgestelde data opengesteld voor bezoekers. “Ik wil van kunst genieten maar de verzameling ook delen met het publiek”, zei hij daarover.