Tijdens een bijzondere ondernemingsraad vanmorgen heeft zinkproducent Nyrstar een reorganisatieplan voor de vestigingen in Balen en Overpelt aangekondigd. Het bedrijf wil maximum 110 mensen laten afvloeien op een totaal van 570 en start daarover onderhandelingen met de vakbonden. Bij onderaannemers staat een 30-tal jobs op de helling.

Nyrstar werkt al langer in een markt die kampt met oververzadiging waardoor de resultaten van Nyrstar Groep onder druk staan. In Balen wordt zuiver zink gewonnen uit erts dat dagelijks via het spoor wordt aangevoerd vanuit de haven van Antwerpen. In de vestiging in Overpelt wordt dat gesmolten naar verkoopbare blokken zink en zinklegeringen die worden gebruikt in de bouw- en auto-industrie.

Van de 110 banen die in Balen en Overpelt zijn bedreigd, gaat het om 90 arbeiders en 20 bedienden. De reorganisatie komt na een productiviteits- en rendabiliteitsstudie die het bedrijf door een extern bureau liet uitvoeren.

Grootste werkgever
In een reactie zegt burgemeester Johan Leysen van Balen dat het gemeentebestuur de aankondiging ten zeerste betreurt. “Net nu de economie aan het heropleven is, komt zo’n mededeling keihard aan, zeker voor de betrokken werknemers en hun familie. Nyrstar is de grootste werkgever van onze gemeente. Het grootste deel van de werknemers komt dan ook uit Balen, of uit de onmiddellijke regio. Dit bericht treft dus talloze Balense gezinnen.”

Nog volgens de gemeente meent het bedrijf deze rationaliseringsoperatie te moeten doorvoeren om de toekomst van de fabriek veilig te stellen. “Wij zullen erop toezien dat het bedrijf zich aan deze belofte houdt.” In 2008 werd al een gelijkaardige herstructurering doorgevoerd.