Nyrstar kondigde update aan omtrent Port Pirie Herontwikkeling

nyrstar Port PirieNyrstar NV (“Nyrstar” of de “Vennootschap”) kondigde vorige week aan dat zij de termijnverkoop van een deel van de toekomstige bijkomende zilverproductie van de Port Pirie smelter heeft voltooid tegen een voorafbetaling van ongeveer AUD 120 miljoen (de “Prepayment Agreement”) om de tweede component van het financieringspakket van de herontwikkeling van haar smelter in Port Pirie te financieren. De zinkspecialist Nyrstar kondigde in mei haar beslissing aan om door te gaan met de herontwikkeling van de zinksmelter in het Zuid-Australische Port Pirie.

Om de totale investeringskost van 338 miljoen te financieren, werd een financieringspakket uitgewerkt dat bestaat uit drie componenten. Het bedrijf levert een rechtstreekse bijdrage van 68 miljoen euro door gebruik te maken van een deel van de opbrengsten van het openbaar aanbod met voorkeurrecht dat deel uitmaakte van het recent voltooide Globaal Strategisch Financieringsplan van Nyrstar. Aandeelhouders konden recent tegen een stevige korting intekenen op een kapitaalsverhoging.

Nu meldt Nyrstar dat ook het tweede luik van de financiering rond is door de termijnverkoop van een deel van de toekomstige bijkomende zilverproductie voor ongeveer EUR 79 miljoen.

De resterende 191 miljoen euro hoopt het bedrijf te bekomen via een gestructureerde investering van derden-investeerders. Die hoopt men over de streep te trekken met een garantie met AAA-rating van EFIC2, die wordt ondersteund door een back-to-back garantie van de Zuid-Australische Overheid van ongeveer 191 miljoen euro.

Nyrstar is een geïntegreerde onderneming voor mijnbouw en metalen, met marktleidende posities voor zink en lood, en groeiposities voor andere edele en basismetalen: essentiële hulpbronnen die de snelle verstedelijking en industrialisering van een wereld in evolutie ondersteunen. Nyrstar heeft mijn- smelt- en commerciële activiteiten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, China en Australië, en telt ongeveer 6.500 werknemers.  Ook Nyrstar Balen/Overpelt maakt deel uit van de Nyrstar Groep, daar werken zo’n 560 mensen.