Novatio kon zelfs Ferrari overtuigen

novatioWie zei er ook weer dat elke crisis een uitdaging is? Bij Novatio in Olen kunnen ze er alvast niet ongelukkig over zijn dat de mensen hun apparaten en machines langer bijhouden dan vroeger. Dat betekent namelijk dat ze dan ook langer onderhouden en vaker hersteld moeten worden. Daar is het bij Novatio toch voor een groot stuk om te doen.

Novatio kennen we vooral van de Tec7 producten. Neem nu X-Tack7, wat niet enkel een stoeptegel van 11 kilo kan vastlijmen, maar er is ook nog GT7 dat roest oplost en water afstoot. De Novatio producten voor zeer specifieke toepassingen waren aanvankelijk bedoeld voor industriële afnemers. Het toenemend succes leidde ertoe dat Novatio een beperkt aantal meer algemeen inzetbare producten ook in de professionele vakhandel te koop zette volgens de filosofie: één product met een veelvoud van toepassingen.

Martin Vissers had als verkoper van laslegeringen al vaker aangemerkt dat er in zijn sector duidelijk nood was aan producten van hoge kwaliteit voor technisch onderhoud. Dubbelzijdige tape bijvoorbeeld, of smeermiddelen. Hij zette daarom in 1978 zijn eigen firma op die in no time doorgroeide naar een volwassen onderneming. Zoon Bert Vissers en Nadia Rymen namen de onderneming in 1999 over.

Toch wel merkwaardig: Novatio heeft geen eigen productie. De onderneming houdt zich uitsluitend bezig met het ontwerpen van nieuwe producten. Novatio is neo-Latijn wat “vernieuwing” betekent. De aanmaak van de eigenlijke producten wordt uitbesteed aan derden over heel Europa.

“Wij zetten alles op kwaliteit”, zegt Bert Vissers. Een strategie die nogal wat grote klanten ondertussen kennelijk onderschreven hebben. Novatio levert o.a. aan groepen als Caterpillar, Hyundai, Renault, Volvo Trucks en Recticel. “Ferrari gebruikt ondertussen onze smeermiddelen en Samsonite gebruikt onze tape. Wist je dat de ramen van het museum aan de stroom, MAS in Antwerpen geplaatst werden met lijm van Novatio?”

Het bedrijf uit Olen zet nu voluit in op de export. Vooral dan naar Azië. Dat is o.a. de taak van Jan de Schepper (ex-Telindus) die het bedrijf verder moet professionaliseren en sneller doen groeien. De Schepper hoopt binnen afzienbare tijd 10% van de omzet in Azië te realiseren. Guy Vanderlinden (ook ex-Telindus) werd hiervoor ook ingeschakeld.

Novatio tekent nu voor een omzet van pakweg 30 miljoen euro. Bert Vissers hoopt dat dat cijfer tegen 2018 verder kan stijgen tot 50 miljoen euro. Investeringen in automatisering en digitalisering moeten daarbij helpen. Het bedrijf stelt 85 mensen tewerk.

Met Bike7 bewijzen ze in Olen ondertussen dat er niet stil gezeten wordt: onlangs werd een setje van vijf producten op de markt gezet om een fiets volledig te onderhouden. En Green7: een heel gamma voor het reinigen van dierenverblijven.