Non-ferro bedrijf Campine in het rood

campineHet non-ferro bedrijf Campine uit Beerse is in 2012 diep !n het rood gezakt. De feestelijkheden voor het 100-jarig bestaan van de firma konden daar niet aan verhelpen. De verliescijfers worden toegeschreven aan de volatiele grondstoffenprijzen en de verminderde economische activiteit.

Campine is samen met zijn buurtbedrijf Metallo Chimique opgezet uit een oud Kempens non-ferro concern. Het bedrijf recycleert vooral lood en verwerkt antimoon voor de PET-industrie.

De omzet aan lood daalde met 5% tot 58 miljoen euro. Dit komt voor een stuk omdat de loodprijzen verleden jaar heel erg schommelden. De verwerking van antimoon liep nog slechter. De omzet daalde met 25% tot 71 miljoen euro. Ook antimoon leed onder de daling van de internationale prijzen. De divisie plastics zag zijn omzet zelfs met 15% dalen.

De hele groep kwam daardoor uit op een omzet van 149 miljoen euro, liefst 17% minder dan het jaar ervoor. Daar resulteerde een nettoverlies uit van 2,5 miljoen euro. In 2011 was er nog een winst van 4 miljoen euro. De aandeelhouders betalen het gelag. Ze krijgen voor het feestjaar geen dividend uitbetaald. In 2011 was er nog een dividend van 1,25 euro per aandeel.

Het management ziet ondertussen geen beterschap. De prijzen blijven volgens managing director Geert Krekel erg volatiel.

Bij Campine werken zo’n 200 mensen.