Nog dit jaar dijk langs de Aa in Turnhout

metal coating systemsIn de loop van dit jaar wordt een dijk aangelegd langs de Aa in de buurt van het industrieterrein aan de Bremheidelaan in Turnhout. Op die manier reageert de Vlaamse Milieu Maatschappij op de noodkreet van het bedrijf Metal Coating Systems via Made in Kempen nadat het de voorbije week twee keer werd geconfronteerd met een overstroming.

“Er is een oplossing in de maak”, zegt VMM-woordvoerster Katrien Smet. “We hebben plannen klaar voor een beschermingsdijk langs de Aa en daarvoor is een bouwaanvraag ingediend. De werken zijn al aanbesteed.” Aannemer Van Raak uit Weelde kreeg de opdracht toegewezen.

Er komt een dijk van gemiddeld 80 cm hoog over een lengte van 1.250m die het hele industriegebied moet beschermen. Wanneer de werkzaamheden effectief zullen aanvangen, hangt af van wanneer de bouwvergunning wordt afgeleverd. “In het meest optimistische geval is dat over een viertal maanden. Er moet rekening worden gehouden met een reeks adviezen waarna de Afdeling Ruimte & Wonen van de Vlaamse Gemeenschap bevoegd is om de vergunning af te leveren”, aldus Smet. Eens de werken starten, duurt het enkele weken vooraleer de dijk is gerealiseerd.

“Het probleem is dat het industriegebied in overstromingsgebied ligt”, zegt de woordvoerster. “Bovendien is er de voorbije twintig jaar in Turnhout veel verharding bijgekomen waardoor het water sneller naar de Aa stroomt.”