Nike vindt moeilijk leidinggevenden voor nachtshift

nikeSportkledingfabrikant Nike heeft voor zijn distributiecentrum in Laakdal op dit moment een 30-tal vacatures voor logistiek operations managers en team coaches. “Het is een hele uitdaging om die in te vullen”, zegt Carline Collignon van de HR-afdeling. “Voor de vroege en de late shift trekken we voldoende kandidaten aan, maar profielen voor de nachtshift zijn eerder schaars.” Het bedrijf organiseert donderdagavond een speciaal event om de juiste profielen aan te trekken.

‘Become a star at night’ kreeg het event als titel en kandidaat-werknemers krijgen dan een rondleiding door het bedrijf en kunnen interviews doen, allemaal in een informele sfeer met een hapje en een drankje. “Via de klassieke advertenties, LinkedIn of andere kanalen bereiken we die mensen niet”, aldus Collignon. “In oktober vorig jaar hebben we met succes een gelijkaardig event opgezet en hebben we de juiste profielen kunnen aanwerven. Maar intussen zijn we op zoek naar nieuwe leidinggevende profielen voor de vaste nacht.”

Nieuwbouw voorjaar 2016 in gebruik
Die nieuwe aanwervingen kaderen al in de opening van het nieuwe distributiecentrum in Ham, op 1 km van de huidige vestiging. Volgens de actuele planning wordt dat in het voorjaar 2016 in gebruik genomen. “We gaan de mensen nu al inschakelen in het huidige distributiecentrum om hen ervaring te laten opdoen, om dan volgend jaar te bekijken wie best waar zal worden tewerkgesteld.”

Concreet is Nike op dit moment op zoek naar een 10-tal logistiek operations managers en een 20-tal team coaches. “De reden waarom we die voor de nachtshift zo moeilijk vinden, is dat we daar toch profielen met een sterke leidinggevende ervaring voor zoeken. Blijkbaar willen die eerder in een dagshift werken. De werkomgeving in de nacht is anders omdat je meer zelfstandige beslissingen moet nemen en minder ondersteuning hebt van andere diensten”, verduidelijkt Carline Collignon. “Nochtans zien onze huidige leidinggevenden in de nacht er heel wat voordelen in: ruime verantwoordelijkheid, balans werk-privé,…” Voor de operationele werknemers stelt het probleem zich minder. Via de campagne ‘The journey is yours’, die net is afgelopen, vond het bedrijf een groot aantal kandidaten operationeel medewerkers.

Bij Nike in Laakdal (schoenen en kleding) en Herentals (equipment) werken in totaal 2400 mensen.