Nijlen renoveert voormalige diamantslijperij Lieckens

bouw-bezoekerscentrum-naast-slijperij-lieckensDe gemeente Nijlen gaat de voormalige diamantslijperij Lieckens aan de Spoorweglei restaureren. Het gebouw werd in 2008 door toenmalig Vlaams minister Dirk Van Mechelen beschermd als 10 000ste monument in Vlaanderen. De gemeente kan voor de restauratie rekenen op een premie van 322 141 euro van de Vlaamse Overheid. Momenteel wordt aan dit gebouw een belevingscentrum gebouwd. Samen met de restauratie van de slijperij zelf, zal dit de geschiedenis van de diamantbewerking in Nijlen en omstreken ontsluiten voor het brede publiek.

Van de voormalige diamantslijperij is niet alleen het gebouw bewaard. Ook de werkbanken, heel wat materiaal én de motor die destijds de slijpschijven aandreef, bleven bewaard. Omdat zowel gebouw als het materiaal de sporen van de tand des tijds dragen, startte het gemeentebestuur een dossier op om voor de restauratie een subsidie te bekomen. Voor de restauratie van het gebouw is er een bedrag voorzien van 225 548,73 euro. Bijkomend is er nog een bedrag van 96 592,59 euro voor de volledige restauratie van de slijpersinstallatie. De Vlaamse premie is goed voor 60 procent van de totale kostprijs. Hier bovenop komt nog een subsidie van de provincie van 20 procent, waardoor het project voor 80 procent gesubsidieerd wordt. Het dossier voor de restauratie kan nu verder voorbereid worden. Nadien zal duidelijk worden wanneer de werken zullen starten.

De gemeente Nijlen is al geruime tijd bezig met verschillende projecten om zowel het materiële als immateriële aspect van haar diamantverleden te ontsluiten en te bewaren. Het begon met het project ‘Schitterend Geslepen’, dat zich toespitste op het leven en de gewoonten in en rond de talrijke diamantslijperijen. Onder andere via gesprekken met voormalige slijpers werd dit door projectcoördinator Jeroen Janssens geregistreerd. Deze audiofragmenten zullen samen met heel wat ander materiaal een plaatsje krijgen in een belevingscentrum, dat in aanbouw is aan de voormalige diamantslijperij Lieckens in de Spoorweglei.