Johan Ariën had zich geen betere zomer kunnen wensen voor de start van zijn nieuwe ijsmerk Crème Classe. “De verkoop piekt al 2 maanden”, zegt de voormalige uitbater van Torenhof in Tongerlo. Na de verkoop van de horecazaak maakte hij een doorstart met ambachtelijk ijs en daarmee wil hij de Vlaamse markt veroveren.

In 2017 verkochten Johan Ariën en Els Bastianen na 22 jaar het Torenhof, tegenover de abdij van Tongerlo. Ze draaiden er toen ook al hun eigen ijs en verkochten dat tijdens de zomer vanuit een ijsstalletje op het domein. “Met dat ijs zijn we doorgegaan, sinds eind vorig jaar onder de merknaam Crème Classe”, vertelt de voormalige horecaondernemer.

Focus op ambachtelijk
De productie gebeurt vanuit een atelier in Groot-Vorst (Laakdal). “We maken schepijs, kleinere verpakkingen voor winkels en op bestelling ijstaarten”, somt Johan Ariën op. Leveren gebeurt aan horeca, ijssalons en buurtwinkels, maar niet rechtstreeks aan particulieren, behalve met een ijskar op events, beurzen en feesten. “Momenteel zitten we goed in de provincie Antwerpen en in Limburg hebben we sinds kort een sterke groothandel. De rest van Vlaanderen is nog onontgonnen, maar het is wel de bedoeling om overal in het Vlaamse land voet aan grond te krijgen.”

De bedrijfsleider, die de zaak runt met zijn vrouw en 1 werknemer, benadrukt dat ze ambachtelijk ijs maken en geen industrieel. “We werken met verse gepasteuriseerde melk en bij ons moet het ijs 24 uur rijpen vooraleer het wordt afgedraaid”, legt hij enkele verschillen uit. “Onze werkwijze vertaalt zich in een veel betere smaak.” Tegelijk ligt de nadruk op duurzaamheid met de recuperatie van koelwater, zonnepanelen voor energieopwekking en zoveel mogelijk kartonnen verpakkingen.

Johan Ariën geeft toe dat het niet eenvoudig is om een nieuw merk in de markt te zetten. “We moeten horecaondernemers overtuigen om betere kwaliteit te gaan aanbieden en dat verloopt moeizaam. Maar we zijn een familiebedrijf en werken dag en nacht. Na de verkoop van het Torenhof was het plan om het rustiger aan te gaan doen, maar het is dus helemaal anders gelopen.”