Vandaag is in de nieuwbouwwijk Niefhout in Turnhout een nieuwe deelwagen voorgesteld en het gaat om een primeur voor Vlaanderen. Autodeelpartner Cambio, projectontwikkelaar ION en het stadsbestuur sloten daarvoor een samenwerkingsverband.

De nieuwbouwwijk in de buurt van het station legt de focus op innovatie en duurzaamheid. Zo ligt er het eerste Kempense warmtenet en wordt er werk gemaakt van een duurzame mobiliteit. “Projectontwikkelaars werden tot dusver verplicht om veel ondergrondse parkeerplaatsen te bouwen”, legt schepen van Mobiliteit Marc Boogers uit. “Ook de parkeerplaatsen die later niet meer nodig blijken te zijn wanneer een deel van de bewoners overstapt op autodelen. We besloten deze vicieuze cirkel te doorbreken. De projectontwikkelaar mag iets minder parkeerplaatsen bouwen maar moet in ruil een nieuwe deelwagen financieren.”

Beter van dienst zijn
“Als CO2-neutrale ontwikkelaar hebben we hier in ons project Niefhout bewust gekozen voor autoluwe, groene ruimtes waar het aangenaam vertoeven is”, zegt Arne Allewaert van projectontwikkelaar ION. “Met deze Cambio-deelwagen willen we onze bewoners nog beter van dienst zijn en het pakket aan duurzame transportmiddelen uitbreiden. Naast de ecologische en economische voordelen van autodelen draagt dit ook bij tot de samenhang van de buurt, een warm sociaal contact tussen gelijkgestemde autodelers.”

De bewoners van Niefhout kunnen bij wijze van proefaanbod gedurende een half jaar gebruik maken van alle Cambio-diensten zonder abonnementskost. Turnhout telt intussen 7 Cambio-deelwagens. Zo’n 200 Turnhoutenaars maken er al gebruik van.