Nieuwe stallen Hooibeekhoeve mikken op beter rendement melkveehouders

hooibeekhoeveOp de Hooibeekhoeve in Geel, eigendom van de provincie Antwerpen, zijn de nieuw melkveestallen in gebruik genomen. Die beschikken over de nieuwste innovaties en moeten dienen om de sector bij te staan in het verhogen van het rendement.

Het afgelopen jaar investeerde de Hooibeekhoeve in de uitbreiding van de melkveestal en de renovatie van de bestaande stal. Het resultaat zijn 2 nieuwe en gelijkaardige melkveestallen met elk een eigen melkrobot. Directeur Ilse Van den Broeck: “Er werd op de melkrobot een Herd Navigator geïnstalleerd. Dit is een minilaboratorium dat onmiddellijk een melkstaal analyseert en waaruit direct informatie rolt over de vruchtbaarheid, uiergezondheid, energiebalans en voeding van het individuele dier. Hierdoor kan de melkveehouder sneller bijsturen waar nodig om zijn dieren gezond en productief houden.”

Klimaatsturing
Ook nieuw binnen de melkveehouderij is de installatie van een automatische klimaatsturing. “De windbreeknetten, verlichting en ventilatoren worden voortaan automatisch afgesteld op de continu veranderende buitenomgeving door sensormetingen van temperatuur, luchtsnelheid en invallende lichtsterkte. Zo hopen we tegelijkertijd de energiekosten te reduceren en het klimaat in de stal te optimaliseren.”

Naast innovaties vind je in de nieuwe melkveestallen ook technische uitrustingen die al ingeburgerd zijn binnen de moderne melkveebedrijven. “Hier zetten we in op optimalisatie. We willen weten welke instellingen de beste zijn, welke verfijningen we kunnen aanbrengen en waar we kunnen besparen. Die resultaten communiceren we dan naar de melkveehouders”, aldus nog directeur Ilse Van den Broeck.