Logistieke bedrijven in de Kempen vinden steeds moeilijker geschikt personeel. Om die reden start CVO HIK uit Geel in het schooljaar 2017-18 een praktijkgerichte opleiding transport- en logistiek medewerker. De vraag komt van het Kempens Verbond van Baanvervoerders en Voka-Kempen.

In de sterk groeiende logistieke sector liggen volgens Voka-Kempen professionele kansen, zeker voor laaggeschoolden. “Het aantal vacatures voor magazijnmedewerker in de Kempen is tussen 2014 en 2016 bijna verdubbeld van 125 tot 249 openstaande jobs”, verduidelijkt gedelegeerd bestuurder Renilde Craps. “Voor alle logistieke functies samen steeg het aantal beschikbare tewerkstellingsplaatsen het afgelopen jaar (april 2016-maart 2017) met 43,4%.”

“Deze jobs zijn niet alleen te vinden bij de grotere logistieke dienstverleners die actief zijn in de Kempen”, vult Hubert Klingels, voorzitter van het Kempens Verbond van Baanvervoerders (KVB), aan. “Maar ook de kleinere, lokale logistieke spelers zijn op zoek naar extra mensen.” Al deze vacatures zijn door de afwezigheid van mensen met de juiste competenties moeilijk in te vullen.

Schoolverlaters
De nieuwe opleiding richt zich vooral naar vroegtijdige schoolverlaters. “Ze kunnen 2 vliegen in 1 klap slaan: hun middelbaar diploma halen en de specifieke modules logistiek volgen”, legt Tony Bastijns, algemeen directeur van CVO-HIK in Geel, uit. “In totaal zullen de studenten die de opleiding in dagonderwijs volgen, 200 uren stage lopen bij bedrijven in de regio. Daarnaast kunnen mensen die al actief zijn in de logistieke sector, zich in avondonderwijs specialiseren.”

Tom Leunckens, site manager bij logistieke dienstverlener Bleckmann in Grobbendonk: “In onze sector zijn de medewerkers heel belangrijk. Zonder goede mensen draaien logistieke processen volledig in de soep. Ook bij Bleckmann zijn we daarom elke dag op zoek naar mensen die onze groei mee willen en kunnen realiseren.”

Op 17 mei vindt bij Bleckmann in Grobbendonk een kennismakingsdag met de nieuwe opleiding plaats.