Nieuwbouw voor lekkende vaten bij Belgoprocess klaar in 2019

belgoprocessBelgoprocess neemt in 2019 een nieuw opslaggebouw in gebruik waarin plaats is voor 10.000 vaten met laagradioactief afval die gelvorming vertonen. Dat meldt de septembereditie van de Niraskrant, een infoblad van moedermaatschappij Niras. De bouw werd al eerder aangekondigd maar tot dusver ontbrak een timing en meer details.

In het huidige opslaggebouw in Dessel werd in 2013 gelvorming ontdekt bij een aantal vaten die afkomstig zijn van de kerncentrale in Doel en daar werden verwerkt. Marnix Braeckeveldt, directeur industrieel beheer van Niras: “Meteen na de vaststelling hebben we een intensief controleprogramma opgezet om de omvang van het fenomeen te bepalen en een uitgebreid onderzoeksprogramma ontwikkeld om inzicht te krijgen in de oorzaak van de gelvorming. We houden er rekening mee dat alle vaten die hetzelfde verwerkingsproces ondergingen, aangetast kunnen zijn. Het gaat om bijna 10.000 vaten.”

Cameracontrole
“In het nieuwe gebouw zullen de vaten met vanop afstand bestuurde voertuigen horizontaal in rekken worden geplaatst”, vult Niels Huijs van Belgoprocess aan. “Via camera’s zullen op geregelde tijdstippen en van op afstand beelden worden genomen van elk vat.”

Het gebouw wordt betaald door Electrabel en biedt plaats aan 10.000 vaten. “Niet alleen vaten met gelvorming worden er opgeslagen, maar ook vaten waarvan we vermoeden dat ze zijn aangetast”, aldus Marnix Braeckeveldt.

Nog in Dessel bereidt Niras een groot gebouw voor oppervlakteberging voor. De vaten waarvan sprake voldoen niet aan de kwaliteitseisen en komen hiervoor niet in aanmerking. Deze blijven in het nieuwe opslaggebouw tot een oplossing op lange termijn is ontwikkeld.