frieslandcampinaDe bezoekers van de voorbije netwerkbijeenkomst Open Coffee on Tour in Turnhout – en dat waren er meer dan zeventig – konden kennismaken met een innovatie van zuivelproducent FrieslandCampina. Het bedrijf presenteerde er de Lattiz, een toestel dat melk opschuimt en in die zin een ondersteuning levert aan de barrista. “Dit toestel maakt zelfs van elke jobstudent een barista”, zegt account manager Alex Vanlommel uit Oud-Turnhout.

Bij wijze van test werd de Lattiz de voorbije zomer ingezet op enkele grote festivals als Graspop, Werchter en Sfinks. “Maar eigenlijk is die vooral bedoeld voor de horeca”, aldus Vanlommel. “Een barista verliest veel tijd in het opschuimen van melk. Het toestel neemt deze taak over. Het kan worden ingesteld per koffierecept: cappuccino, latte macchiato, koffie verkeerd, enz. Nadien kan de barista nog altijd zijn latte art blijven doen. Meer zelfs: met dit toestel kan elke jobstudent een perfecte koffie maken.”

Zuinig
De Lattiz is ontwikkeld binnen FrieslandCampina. “Dit bestond nog niet”, benadrukt Alex Vanlommel. “Het toestel is zuinig in stroomgebruik want er zitten geen boiler en geen koeling in. Het hoeft niet te worden gereinigd en het is zuinig op ecologisch vlak. Het bevat 3 liter concentraat van 17 liter melk.”

Voor de distributie van het product zoekt FrieslandCampina samenwerking met koffieleveranciers. “Verschillende koffiebranders hebben hun interesse al getoond”, aldus de account manager. De onderneming wil zich in eerste instantie richten op de Belgische en Nederlandse markt. Momenteel werkt het bedrijf voor andere activiteiten samen met een 60-tal koffiebranderijen.