Voor het 2de kwartaal op rij steeg de tewerkstelling in Belgische kmo’s, waardoor dit cijfer een nieuw absoluut record bereikt. Dat heeft dienstverlener SD Worx berekend in zijn kmo-jobindex. De voorbije 12 maanden steeg de tewerkstelling met 2,6%.

De kmo-jobindex van SD Worx onderzoekt sinds 2006 de evolutie van de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s. Op dit ogenblik meet de kmo-jobindex 115,2, wat betekent dat er sinds 1 januari 2006 15,2% meer medewerkers tewerkgesteld zijn binnen de Belgische kmo’s. Tijdens het 2de kwartaal van 2017 steeg de jobindex met 0,2%. De groei vertraagde echter tegenover het vorige kwartaal toen de index steeg met 0,8%.

De groei in de kmo tewerkstelling liet zich vooral optekenen in de commerciële dienstensector (0,46%) en in de niet-commerciële dienstensector (+1,18%). De tewerkstelling in de industriële sector bleef nagenoeg status-quo.

De tewerkstelling in Limburg en West-Vlaanderen steeg sterk (+1%) in het voorbije kwartaal. De provincie Antwerpen steeg met 0,4%. Wanneer we de cijfers van de laatste 12 maanden bekijken, dan is ook hier Limburg de sterkste stijger, gevolgd door Antwerpen.

Oudere werknemers
In vergelijking met 1 jaar geleden is het aandeel oudere werknemers binnen kmo’s lichtjes toegenomen. Opvallend hierbij is de groei van de groep van 55-59 jaar (+5,6%) en van de 60-plussers (+5,95%). Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx verduidelijkt: Het ‘langer werken’ lijkt dus langzaam maar zeker ingeburgerd te geraken, ook binnen de kmo’s.”