DSC_4069Vanmiddag is bij Kogeka in Geel het officiële startschot gegeven van www.onderwijs-ondernemen.be. Het platform brengt bedrijven en scholen samen voor het vinden van stages, werkplekken en bedrijfsbezoeken. Het werd ontwikkeld door Voka-Kempen met financiële steun van de provincie Antwerpen en is nu ook klaar voor de regio’s Mechelen en Antwerpen-Waasland. Binnenkort wordt het uitgerold over heel Vlaanderen.

Een testversie liep al sinds november 2014 in de Kempen. “Tot dusver maakten er een 40-tal bedrijven en een 20-tal onderwijsinstellingen gebruik van”, zegt Guido Evens van Voka-Kempen. Het concept werd de voorbije maanden verder verfijnd en op punt gesteld door ICT-bedrijf VanRoey.be in Turnhout. “Wij zijn een groeibedrijf dat permanent een 20-tal vacatures en stageplaatsen heeft en worden zelf met het probleem geconfronteerd”, aldus Peter Fleerakkers van VanRoey.be.

Duurzame samenwerking
Dat probleem is dat scholen en bedrijven mekaar niet altijd vinden, bijvoorbeeld voor goede stageplaatsen of werkplekken. Anderzijds kunnen scholen via de tool ondernemers zoeken die voor de klas willen getuigen of op zoek gaan naar bepaalde materialen en diensten. “Onze tool is in de eerste plaats een laagdrempelig technologisch hulpmiddel dat scholen en bedrijven toestaat om contacten te leggen die kunnen uitgroeien tot een duurzame samenwerking”, vat Renilde Craps van Voka-Kempen samen.

“De industrie evolueert enorm snel met nieuwe productieschema’s en marketingtechnieken”, getuigt Koen Van den Brande van SUEZ in Beerse. “Belangrijk is om contact te houden met leerkrachten zodat zij hun leerlingen goed kunnen voorbereiden om later naar het bedrijfsleven te komen. Het wordt moeilijker om de juiste matchen te vinden. De tool maakt het mogelijk om dat op een snelle en flexibele manier te doen.”

Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, zal weldra naar het voorbeeld van Voka KvK Kempen het platform in heel Vlaanderen aanbieden.