orakelDe medewerkers van de zusterbedrijven Orakel en b-token hebben hun intrek genomen in het nieuwe kantoorgebouw aan de Veldenstraat in Retie. Alle 20 hebben ze een bureau die naar boven en beneden kan om afwisselend staand en zittend te werken. Dynamisch werken heet dat. Ze vormen voortaan een levende showroom voor Presibel, een ander Reties bedrijf dat is gespecialiseerd in kantoor- en schoolmeubilair.

De werkzaamheden aan de nieuwbouw namen 4 maanden in beslag. Op de benedenverdieping zitten de medewerkers van Orakel, gespecialiseerd in eventmateriaal. Op de tweede verdieping vertoeven de werknemers van jetonproducent b-token, terwijl de overkoepelende diensten de derde verdieping in gebruik hebben. De bedrijven zetten al jarenlang in op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en dat toont zich ook in de nieuwbouw.

“Het hele gebouw is rolstoel toegankelijk, niet dat we iemand in een rolstoel in dienst hebben maar we sluiten dat in de toekomst niet uit. Dit kadert binnen ons diversiteitsprogramma”, vertelt directeur Sofie Hermans van Orakel. “Ook onze koffie, thee en toebehoren zijn voortaan fairtrade, waarmee we participeren in een project van het gemeentebestuur.”

Energiezuinig
“Stroom wekken we op via zonnepanelen”, vult haar collega van b-token Nathalie Breugelmans aan. “De piek in de productie van jetons ligt tussen april en oktober en dat valt samen met de periode met de meeste zonneschijn. Voor onze productiemachines hebben we een nieuwe ‘drycooler’ op het dak laten plaatsen. Deze verbruikt een stuk minder dan de koelsystemen van vroeger. Heel het gebouw is uitgerust met energiezuinige ledverlichting.”

Maar het meest opvallend is de manier waarop de kantoormedewerkers aan de slag zijn. “Zitten is het nieuwe roken”, citeert Dirk Geens van Presibel een bekende krantenkop. “Alle medewerkers beschikken over een zit/staanmeubel waarbij de regel is dat per 1 uur werken een kwartier staand wordt doorgebracht. Het bureau is volledig op hun maat afgeregeld. Ook kregen ze een stoel na een ergonomische opmeting. Het is wetenschappelijk aangetoond dat er 30 tot 35% minder ziekteverzuim is bij mensen die zo werken. Ze zijn ook alerter en productiever.” Naast de bureaus is er een ruimte waar rechtstaand kan worden vergaderd aan een hoge tafel.

Presibel gaat de nieuwe werkplekken van Orakel/b-token gebruiken om potentiële klanten het dynamisch werken in de praktijk te tonen. “We bestaan dit jaar 25 jaar en dit is voor ons de kers op de taart”, besluit Dirk Geens.