Aan de Bannerlaan in Grobbendonk is vandaag een nieuw bedrijvenpark in gebruik genomen dat uitblinkt in duurzaamheid. Regenwater wordt opgevangen en ter plaatse in de bodem geïnfiltreerd, zonnepanelen op de daken zorgen voor de eigen energievoorziening en door de bedrijven tegen mekaar te bouwen, wordt de industriegrond beter benut.

4 ondernemingen zijn er intussen al gevestigd: transportbedrijf Van der Velde, Erie Water Treatments, Banden Sooi en Le Pain Artisan. De bouwwerken voor de installateur van magazijnrekken Nedcon zijn nog aan de gang en dan komt er nog een 6de en laatste bedrijf.

“Zowat 2 jaar geleden kwam het idee om een industriepark neer te zetten”, vertelt Dirk De Vroede van projectontwikkelaar Immo De Vroede. “Maar dit moest er 1 worden met een visie naar de toekomst. We zijn erin geslaagd 15.000 vierkante meter neer te zetten zonder overlast voor het milieu met regenwater. ”

Geen riolering voor regenwater
Hemelwater wordt opgevangen en in putten gestockeerd voor hergebruik. Daarnaast is er ondergrondse buffering om het water vervolgens te laten infiltreren in de bodem. “Er is geen aansluiting op het rioleringsnet voor de afvoer van regenwater zodat rivieren ook niet worden belast door ons project”, duidt Dirk De Vroede.

Op de daken ligt 1.189 mWh vermogen aan zonnepanelen, voldoende om alle bedrijven te voorzien van stroom. Ze liggen oost-west gericht zodat ze meer uren per dag stroom kunnen leveren en waardoor minder op het net dient geplaatst. Er staan ook laadpalen voor elektrische auto’s. IOK gaf ten slotte toestemming om de panden tegen mekaar te bouwen, wat 20 tot 30% extra benutting van de industriegrond opleverde.

“Ik heb vastgesteld dat we door extra te investeren in duurzaamheid, we kwaliteits- en groeibedrijven hebben aangetrokken die op hun beurt duurzaam willen ondernemen”, aldus nog Dirk De Vroede.