Negen Kempense bouwbedrijven zetten in op innovatie

energiezuinig_bouwen_3Achttien ondernemingen hebben een innovatiecertificaat ontvangen. Negen daarvan komen uit de Kempen. De uitreiking gebeurde in Kamp C in Westerlo. Door het volgen van een Innovatieacademie Bouw, de eerste in Vlaanderen, versterkten ze hun inzicht in het belang en de mogelijkheden van innovatie in de bouwsector. Ze kunnen daardoor met hun bedrijf beter inspelen op de uitdagingen van morgen.

De Kempense bedrijven zijn: Willems-Diels (Balen), Beneens (Olen), Vito (Mol), Geels Architectenbureau (Geel), Vanhout (Geel), Renotec (Geel), B&R Bouwgroep (Arendonk), ETIB/Concrete House (Olen) en Belcotec (Dessel).

Nieuwe technologie
De eerste Vlaamse Innovatieacademie Bouw startte in december 2014. 18 ondernemingen actief in de bouwsector (aannemers, architecten, toeleveranciers) namen de handschoen op. In de bouwsector komen vele nieuwe technieken samen zoals nieuwe materialen, digitalisering, technieken op vlak van energiebesparing, enz. Anderzijds evolueren de verwachtingen van de markt ook. Gebouwen moeten steeds vlotter aanpasbaar zijn aan in de tijd veranderende noden. Het is daardoor bij uitstek een sector die door innovatie de volgende decennia sterk zal veranderen. Als onderneming is het de uitdaging om op de goede moment nieuwe technologie te omarmen. De Innovatieacademie bracht de deelnemers kennis bij over de nieuwe technologietrends, maar reikte ook methodieken aan om daarop in te spelen.

De Innovatieacademie was een gezamenlijk initiatief van Innovatiecentrum Antwerpen, Voka Kempen, Bouwunie Antwerpen, Confederatiebouw Kempen en Kamp C. De academie werd financieel ondersteund door de Vlaamse regering en past in een reeks academies gecoördineerd door de Vlaamse Innovatiecentra en Flanders DC.