Neergang auto-industrie weegt op Recticel

recticelSchuimstoffenproducent Recticel heeft het verleden jaar alles bijeen niet slecht gedaan. De omzet daalde beperkt met 4% tot 1,32 miljard euro. Recticel runt zowat 100 vestigingen. Daaronder Hulshout, Kingspan Tarec (joint venture in Turnhout), Wetteren, Geraardsbergen en Wevelgem.

De daling van de omzetcijfers heeft alles te maken met de slappe economische conjunctuur in Europa. De daling werd overigens groter naarmate het jaar vorderde. De omzet daalde uiteraard vooral in de divisie die schuimstoffen levert aan de auto-industrie: -10%. Recticel maakt nogal wat onderdelen in kunststof voor auto’s. Daaronder dashboards bv.  Hulshout is vooral actief in de productie van schuimstoffen voor matrassen en bedden. In die divisie daalde de omzet met 5%. Recticel belevert bekende merken zoals Beka, Lattoflex, Swissflex, Ubica enz. Kingspan Tarec zit in de industriële isolatiebranche. Die divisie zag de omzet stabiliseren op een verlies van 1%.

Dat de bedrijfskasstroom van de groep niettemin toch steeg heeft alles te maken met de herstructureringsmaatregelen die Recticel in de loop van het jaar genomen heeft. Daarbij werden de productiviteit en de efficiëntie verhoogd. In het licht van die strategie werden zeven vestigingen van de groep gesloten. Anderzijds werden er ook drie nieuwe vestigingen geopend; Beijing (China), Bombay (India) en Bourges (Frankrijk).

Omdat de financiële lasten anderzijds daalden kwam de groep toch op een nettowinst uit van 17,6 miljoen euro. Dit is een kleine fractie meer dan in 2011.

Het management spreekt zich liever niet uit over de perspectieven voor de komende maanden. De onzekerheid over de groeivooruitzichten in de onderscheiden markten is de groot, heet het in Brussel.

Recticel stelt 1250 mensen tewerk in België. Daarvan 120 in Hulshout en zo’n 60 in Turnhout.