Nederlands instituut kiest voor Belgoprocess

Belgoproces opdrachtBelgoprocess gaat voor  Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) historisch radioactief afval opgeslagen in Petten verwerken. Petten ligt in de provincie Noord-Holland. De opdracht werd gegund na een openbare aanbesteding. ECN koos voor Belgoprocess vanwege de beste garanties op het vlak van veiligheid en omwille van de competitieve prijs.

De opdracht betreft de verwerking van Nederlands radioactief afval dat van oudsher in Petten werd opgeslagen, totdat de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Nederland begin jaren negentig naar Zeeland verhuisde. Sindsdien is er al een groot deel van het afval naar Zeeland getransporteerd, met uitzondering van zo’n 1700 vaatjes. ECN heeft al zijn nucleaire activiteiten ondergebracht bij de Nuclear Research and consultancy Group (NRG), een volle dochter van ECN. NRG is namens ECN aan Nederlandse zijde belast met uitvoering van dit project.
Verwerking en conditionering
Belgoprocess gaat laag- en middelactief afval verwerken en conditioneren. Dit zal gebeuren in de PAMELA-installatie op site 1 van Belgoprocess in Dessel. Deze installatie is ontworpen om laag-, middel- en hoogradioactieve afvalstoffen op een veilige en efficiënte manier te verwerken en te conditioneren. Zodra het afval is geconditioneerd, gaat het terug naar Nederland om daar opgeslagen te worden bij COVRA.