Een team van 3 medewerkers van het Turnhoutse WaterstofNet heeft afgelopen weekend deelgenomen aan de 24 uur Waterstof Challenge. De wedstrijd voor waterstofauto’s daagt de deelnemers uit om van vrijdag- tot zaterdagmiddag zoveel mogelijk punten te verdienen door kilometers te maken, waterstoftankstations te bezoeken en landen te doorkruisen. WaterstofNet peilt nu bij het Turnhoutse bedrijfsleven naar de interesse voor een waterstoftankstation in Turnhout.

19 teams uit België, Nederland en Duitsland namen deel. Het Turnhoutse WaterstofNet-team bestond uit Stefan Neis, Wouter van der Laak en Mathieu Wuyts. Ze slaagden erin om bijna 1.500 km af te leggen met de Hyundai ix35 FCEV, waarmee ze de voorbije 3 jaar al 70.000 km aflegden. De wagen is uitgerust met een brandstofcel die waterstof omzet naar elektriciteit en heeft een actieradius van meer dan 500 km.

De 3 reden vanuit België richting Duinkerke om daar met de ferry het Kanaal over te steken. Voor zover bekend maakten zij als eerste de oversteek vanuit het Europese vasteland naar Engeland met een waterstofwagen. Na een tussenstop in Londen ging de tocht terug met de boot naar Calais en via Duitsland terug naar het vertrekpunt in Nederland.

Perfect alternatief voor diesel en benzine
Met de challenge willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat elektrische waterstofauto’s een perfect alternatief zijn voor diesel- en benzinewagens. Ze zijn in staat om probleemloos en op korte tijd grote afstanden af te leggen. Intussen zijn er meer en meer commerciële vulpunten om onderweg te tanken.

Momenteel bestudeert WaterstofNet, dat is gehuisvest op de Open Manufacturing Campus in Turnhout, de haalbaarheid van een waterstoftankstation in Turnhout. Hiervoor kijkt het uit naar bedrijven in het Turnhoutse die interesse hebben om in de loop van de volgende jaren auto’s, bestelwagens, vrachtwagens of bussen op waterstof in te zetten.

De uitslag van de wedstrijd afgelopen weekend is nog niet bekend omdat er tal van berekeningen moeten worden gemaakt.