ontwrichte zoneOp de tafel van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters ligt een voorstel om de steunmaatregel ontwrichte zone Turnhout uit te breiden. Bedrijven die zich bevinden in een gebied van 500 meter ten opzichte van een bevaarbare waterweg, komen in aanmerking. Businesscenters, incubatoren en brownfieldprojecten worden aan de lijst toegevoegd. Voka-Kamer van Koophandel Kempen juicht deze beslissing toe.

Een jaar geleden werd het arrondissement Turnhout erkend als ontwrichte zone. Bedrijven die in de zone zijn gevestigd en er investeren kunnen bij elke nieuwe aanwerving genieten van een korting van 25% op de bedrijfsvoorheffing. Begin dit jaar werd de maatregel versoepeld en was het niet meer nodig te bewijzen dat je bedrijf al eerder gewestelijke steunmaatregelen genoot.

Meer dossiers
“Daardoor merkten we dat steeds meer bedrijven een dossier indienen”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Kempen. ‘We hebben al een tiental bedrijven begeleid tot aan de goedkeuring van hun dossier. Ik denk bijvoorbeeld aan de gebroeders Sommen, die dankzij de indiening van hun dossier een welgekomen steun ontvingen na een forse investering. Ze krijgen een tegemoetkoming voor maar liefst drie bijkomende personeelsleden. Een opsteker voor een dynamische KMO.”

Dankzij het voorstel van Muyters dat vandaag op tafel ligt, wordt de huidige steunzone uitgebreid met gebieden ingenomen door businesscenters en incubatoren en door gebieden met een brownfieldproject met economische nabestemming. Ook gebieden tot 500 meter van een bevaarbare waterweg zijn opgenomen. “Gezien al het goede nieuws de voorbije weken voor Antwerp East Port aan het Albertkanaal in Grobbendonk is dit fantastisch voor de Kempen. Vlakbij de terminal komt immers een nieuw distributiecentrum van 50.000 m² voor de internationale distributie van Converse-artikelen. Ook Bleckmann kondigde al aan om uit te breiden. En we zien nog meer opportuniteiten”, aldus Craps.