Multinationaal groeien is belangrijk voor Kempense economie

ronny_van_broekhoven_-_voorzitter_voka_kempenHet Colloquium Ivo Van Vaerenbergh van VOKA Kempen draaide dit keer rond multinationaal groeien. Joep Konings, voorzitter van VIVES en hoogleraar economie aan de KU Leuven, zoomde bij zijn uiteenzetting ook in op het economische DNA van de Kempen. “Het onderzoek meet welke sectoren het in onze regio goed doen”, zegt Ronny Van Broekhoven, voorzitter VOKA Kempen. “Zo leren we dat de Kempen een sterk industriegedreven regio is. De arbeidsproductiviteit in de Kempen ligt daarbij opvallend hoog en de groei van productiviteit en jobs in onze regio gaan hand in hand. Ook blijkt uit de studie dat Kempenaren een sterke intrinsieke ondernemersmentaliteit- en cultuur hebben.” De avond stond bol van voornamelijk positieve elementen en verhalen. De conclusie was duidelijk: internationaal ondernemen en groeien en de aanwezigheid van multinationals betekenen een meerwaarde voor de lokale economie en bedrijven.

Made in Kempen zet vandaag al enkele opmerkelijke uitspraken van deze avond op een rijtje. De komende dagen komen sommige verhalen en topics meer uitgediept aan bod.

Joep Konings, voorzitter VIVES en hoogleraar economie KU Leuven: “Productiviteitswinsten en groei krijg je niet enkel door het schrappen van jobs.”

Erik Creemers, bestuurder/Senior vice-president Finance Kemin Industries: “Vijf procent van onze omzet is voor de lokale markt, de rest wordt geëxporteerd.”

Joep Konings, voorzitter VIVES en hoogleraar economie KU Leuven:”Een selecte club van bedrijven, meer bepaald 20 procent van het totaal aantal Kempense bedrijven, is goed voor 80 procent van de jobs in de regio.”

Ellen De Bonte, bedrijfsleider Betonfabriek De Bonte: “Toen wij meer actief werden in het buitenland, heeft ook onze transporteur daar mee van geprofiteerd en een groei doorgemaakt.”

Peter Janssen, CEO Glacio & IJsboerke“Schaf alle subsidies, behalve die voor starters, af en doe iets aan de loonkost.”

Piet Houwen, vice-president en general manager Genzyme: “De toekomst van je bedrijf verdien je op  basis van de resultaten van vandaag.”