Moozes levert maatwerk af

stefan aertsBij Moozes in Meerhout wordt elke klant bij aankoop van een fiets opgemeten. “Met Moozes zijn we fabrikant van Custom Made fietsen en fietskleding”, vertelt Stefan Aerts. “Klanten kunnen een eigen fiets met onderdelen en kleuren samenstellen via onze Bike Configurator.”

Moozes produceert ook eigen fietsen van het merk Moozes. “Onze frames worden in China geproduceerd en komen ongelakt in ons magazijn te liggen. Van daar af aan, begint voor ons het interne productieproces. Het frame wordt in onze fabrieksshop in Meerhout handmatig geschuurd, zodat er een uitstekende hechtlaag ontstaat voor het lakproces en de vernislaag. Nadien worden het gekozen design en de juiste kleuren via sjablonen op het frame gespoten.” De Moozes-teamkleding wordt voor 80 procent intern geproduceerd. “De kleding wordt voor confectie verstuurd naar Tunesië, waar we een participatiebedrijf hebben waar 20 werknemers fulltime aan onze Moozes kleding werken.”

Recent bleek uit een onderzoek van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen dat het aantal fietswinkels in ons land tussen 2009 en 2013 zelfs gestegen van 814 tot 883, een groei met 8,3 procent. Die stijging is volgens Aerts een vertekend beeld. “Er zijn bijvoorbeeld een heel aantal kleine zaken bijgekomen met de opkomst van de opleiding ‘fietsenmaker’ in avondschool. Maar om een fietszaak rendabel te maken, moet je kapitaal kunnen vrijmaken. Vakbekwaam personeel vinden, is ook niet evident.” Moozes telt momenteel vier filialen in Vlaanderen: Meerhout, Oudenaarde, Kampenhout en Stabroek.