Momenteel 1.763 vacatures in de Kempen

vacaturesUit een rondvraag van HR-dienstverlener SD Worx blijkt dat 1 op 3 KMO’s denkt aan aanwerven. Die trend vertaalt zich naar het aantal openstaande vacatures in de Kempen dat momenteel 15% hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. In april 2016 waren er 1.763 openstaande vacatures tegenover 1.533 in april vorig jaar, zo leren cijfers van de VDAB. Dat zijn de cijfers zonder de uitzendvacatures, dus in werkelijkheid ligt het aantal vacatures nog een stuk hoger. “Onze KMO-bedrijfsleiders kiezen voor optimisme”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka-Kempen.

Bedrijfsleiders van KMO’s zijn positief over de economische toestand en ze tonen dat door jobs te creëren. “30,3% van de KMO’s uit de Antwerpse regio wil in het volgende kwartaal extra mensen in dienst nemen”, vertelt Stijn Geboers, kantoordirecteur KMO Geel bij SD Worx. “Dat is het hoogste percentage sinds 2011. En ook wanneer we vragen wat de verwachtingen binnen twaalf maanden zijn, antwoordt 29,6% van de kmo’s dat ze mikken op meer medewerkers. Tijdens vorige bevragingen stagneerde dit aantal op 25%. Daarenboven is het aantal pessimisten zeer laag, amper 9,3% van de KMO’s denkt binnen twaalf maanden minder mensen in dienst te hebben.”

Hoogste kwartaalstijging
De positieve instelling van onze KMO’s zien we terug in de cijfers van de VDAB. “Het voorbije kwartaal steeg de structurele tewerkstelling bij de KMO’s in de provincie Antwerpen met 1,1% (tegenover 0,7% in België), dat is de hoogste kwartaalstijging sinds zes jaar”, weet Renilde Craps. “De incentives die de overheid geeft in het kader van de taxshift, spelen zeker een rol in het optimisme. En specifiek voor de Kempen zien we dat onze bedrijven de weg beginnen vinden naar de steunmaatregel ontwrichte zone.”