Molse kipkap met mosterd en Kempens spek nieuwe streekproducten

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Kempen heeft er opnieuw twee officiële streekproducten bij. De VLAM verleende een erkenning voor de Molse kipkap met mosterd van VOF Janssens uit Mol en voor Kempens spek van Slagerij Vandecruys in Geel.

Drie keer per jaar onderzoekt de Beoordelingscommissie Streekproducten van de VLAM de erkenningsaanvragen voor Vlaamse streekproducten. De ronde van mei levert vijf nieuwe erkenningen op, waarvan dus twee in de Kempen.

Om in aanmerking te komen voor een erkend streekproduct moet worden voldaan aan een aantal criteria. Zo moeten de grondstoffen uit de streek komen, moeten ze door de lokale bevolking of een breder publiek aanvaard zijn als een traditioneel streekeigen product en moeten ze op een ambachtelijke wijze worden vervaardigd. Om erkend te worden moeten producten minstens 25 jaar bestaan.

Authentieke producten
De familie Janssens uit Mol maakt al drie generaties zijn Molse kipkap. Het kopvlees en de hammetjes of schenkels worden kort gepekeld en nadien gekookt met veel verse groenten. Beetgaar vlees gaat dan door de vleesmolen met opnieuw veel ajuin. Dit alles wordt met de bouillon, foelie, mosterd en azijn opnieuw gekookt. Resultaat is een stevige kipkap met veel vlees en een zeer lichtzure toets.
Traditioneel wordt Molse kipkap gegeten met gekookte aardappelen en ajuinsaus.

Bij Slagerij Vandecruys wordt al vier generaties lang het vet spek op dezelfde wijze gepekeld. Vette varkensbuiken van zware varkens gaan in een pekel, op smaak gebracht met jeneverbessen, muskaatnoot en laurier. Na het pekelen mag het vlees nog even drogen.
 Kempens spek is vet spek met een verhouding van ongeveer 60% vet, 40% vlees. En er horen zwoerd en eventueel kraakbeentjes bij.