Molse chocolatier toont zijn kunsten op Wereldexpo

't SoeteVolgende vrijdag vertrekt de Molse chocolatier Stefan Cools naar de Wereldtentoonstelling in Milaan. Hij zal er in het Belgisch paviljoen zijn kunsten aan de wereld tonen. Cools runt in Mol de delicatessenzaak ’t Soete.

Vijf jaar geleden in Shanghai was Stefan Cools er ook al bij. “Ook deze keer werd ik gevraagd door chocoladeproducent Callebaut om mee te werken in het Belgisch paviljoen”, vertelt hij. “Ik ga er vooral sierstukken maken.” De Kempenaar zal er aan het werk zijn wanneer minister-president Bourgeois op 3 juni de Wereldtentoonstelling bezoekt. Hij blijft 1 week daar.

“We gaan er met de Belgische chocolatiers echt ons best doen en werken op een high level”, blikt hij vooruit. “Italië is een grote concurrent voor de Belgische chocolade. Er zitten een aantal belangrijke producenten. We willen er aan de wereld tonen dat we beter zijn.”

Chocoladen pluimen
Over de omstandigheden waarin hij er zal moeten werken, heeft hij nog geen informatie. “In Shanghai was het zeer warm en vochtig. Ik had er bijvoorbeeld een vleugelpiano in chocolade gemaakt, maar die was na enkele uren al gesmolten.” Wat hij deze keer in gedachten heeft? “Vogels met flinterdunne chocolade pluimen”, verklapt hij. “Maar het is afwachten of het realiseerbaar is.”

Bij ’t Soete in Mol werken vier mensen, onder wie twee chocolatiers en een stagiair. De productie gaat volledig naar de verkoop in de eigen winkel. Over een paar maanden trekt ook de Turnhoutse chocolatier Manu Pas naar Milaan.