Bakkerij Van Elsen uit Mol-Ginderbuiten heeft van het Federaal Voedselagentschap een smiley gekregen. Met het symbool beloont de overheidsinstelling ondernemingen die hygiënisch en voedselveilig te werk gaan en dat door een extern bureau laten controleren. “We zijn één van de weinige bakkerijen in de streek die zo’n smiley hebben”, zegt bakker Luc Van Elsen.

“We zijn al sinds de jaren ’90 bezig met voedselveiligheid”, doet Luc Van Elsen het verhaal. “Op eigen initiatief laten we een firma ons 6 keer per jaar controleren omdat we beseffen dat we met voeding en dus met volksgezondheid bezig zijn. 3 keer per jaar komen ze een onaangekondigde controle doen en worden er stalen genomen die vervolgens in het labo worden onderzocht.”

Externe audit
Bakkerij Van Elsen meldde zich dan ook meteen toen het Voedselagentschap het systeem van de smiley’s opstartte. Om die te kunnen behalen, moeten voedingsbedrijven die behoren tot de distributie, een audit laten uitvoeren door een extern, erkend bureau. “Bij ons heeft het even geduurd omdat de firma waarmee wij werkten, personeelsproblemen had”, gaat bakker Van Elsen verder. “De audit was streng, maar dat moet ook. Na de drukte van de feestdagen gaan we onze smiley bekendmaken bij onze klanten.”

Het certificaat is 3 jaar geldig. Bedrijven die erover beschikken, krijgen een fikse korting op hun jaarlijkse bijdrage aan het Voedselagentschap.

Bij Bakkerij Van Elsen werken in totaal 18 mensen. “Het behalen van de smiley is een verdienste van alle medewerkers”, benadrukt de bakker nog, die sinds 1980 de zaak runt met zijn vrouw Denise Vos.