Mollenaar ontwikkelt platform voor Spaanse topclub Barcelona

Mick VanlimbergenMeer dan 50.000 officiële supporters van FC Barcelona van over de hele wereld communiceren binnenkort via het platform FCBWorld.org. Later volgen ook de 250.000 Spaanse supporters. Het platform is ontwikkeld door Mick Vanlimbergen uit Mol, oprichter en CEO van Mobile Community Network, die daar met een team van 11 medewerkers 2 jaar aan bezig was. FCBWorld.org is onlangs officieel voorgesteld tijdens het wereldcongres van de supportersclubs.

Die supportersclubs heten bij FC Barcelona ‘penyas’ en dienen aan een heleboel voorwaarden te voldoen om te worden erkend. Iemand die zich een officiële supporter van de club wil noemen, sluit aan bij zo’n erkende penya. Mick Vanlimbergen zelf is lid van Penya Fanatiek in Genk.

“Op een vroeger congres kwamen communicatieproblemen ter sprake”, vertelt Vanlimbergen. “Ik ben daarover gaan nadenken en uiteindelijk met een voorstel gekomen. Dat hebben we de voorbije twee jaar uitgewerkt. Na 2 testversies draait momenteel de 3de en definitieve.”

Informeren
Via het platform kan de club rechtstreeks communiceren met de supportersclubs en supporters. Er worden ook nieuwtjes uitgewisseld. Supportersclubs kunnen events aankondigen en je verneemt er hoe je zelf een supportersclub kunt oprichten of er lid van worden. Verder zit er een ledenmanagementsysteem en rapportagesysteem achter. “Het doel was om de communicatie te bevorderen en leden te informeren”, vat de Mollenaar samen.

De federatie van supportersclubs is opgedeeld in 3 regio’s: Catalonië, Spanje buiten Catalonië en de rest van de wereld. “Het platform zal nu in eerste instantie worden gebruikt door de wereldfederatie. Vanaf volgende week krijgen de 50.000 leden 2 weken de tijd om zich te registreren en de gegevens van de penyas te updaten. Na deze testcase is het de bedoeling dat de 250.000 Spaanse leden aansluiten.”