Mol straks omgeven door windmolens

maatheideTerwijl op de bedrijvenzone Berkenbossen in Mol 3 windturbines worden gebouwd, stellen EDF Luminus, SCR Sibelco en de Stad Lommel vandaag een nieuw windmolenproject voor dat vlakbij de grens van Mol komt. Aan Maatheide in Lommel willen de partners in totaal 7 windturbines bouwen. Sibelco heeft dan ook nog plannen voor 3 windmolens op de grens van Mol en Dessel. Straks wordt de gemeente dus omgeven door waaiende wieken.

Het nieuwste project in Lommel ligt in een zoekzone voor windenergie die vanuit Vlaanderen en de provincie Limburg wordt aangegeven en te midden van bedrijvigheid, kanaal en spoorwegen. Het project situeert zich tussen de Lommelse Sahara en de grens met Mol.

Aanvankelijk 16 gepland
De projectgronden zijn momenteel ingetekend als ontginningsgebied en industriegebied. De turbines bevinden zich op de gronden van Sibelco en van de Stad Lommel. Sibelco gelooft in duurzame energie en wil, net als op haar terreinen in Dessel/Mol enkele kilometers verder, een windturbineproject ontwikkelen met EDF Luminus. Initieel werd voor Maatheide een installatie van 16 windturbines gepland. Om de woon- en bedrijfsomgeving, alsook de natuur te respecteren kozen de partners voor de huidige aanvraag van 7 windturbines,

De opbrengst zal goed zijn voor 49 GWh/jaar, ofwel het verbruik van ruim 14.000 gezinnen. Dit project bespaart hiermee ruim 36.000 ton CO2-uitstoot, 91 ton NOx en 31 ton fijn stof per jaar.