De gemeente Mol heeft een vervolg klaar op de campagne Win een Winkel. Onder de noemer Probeer een Winkel betaalt de gemeente startende handelaars een jaar lang de helft van de huurprijs terug wanneer ze zich in het handelscentrum vestigen. “Daarnaast zorgen we voor een opleidingstraject op maat”, zegt schepen van Lokale Economie Kathleen Deckx.

In september 2016 opende Sarah Beenaerts in de Statiestraat de deuren van De Verswinkel. Ze was de eindwinnaar van Win een Winkel. Met haar gezonde en lokale maaltijden behoort ze stilaan tot de gevestigde waarden in het centrum.

“Gesprekken met Sarah en de andere deelnemers aan Win een Winkel leerden dat startende handelaars absoluut een financieel duwtje in de rug kunnen gebruiken, maar ze hebben vooral nood aan vorming op maat”, aldus nog Kathleen Deckx. “Dat geldt op alle vlakken: opstellen van een businessplan, uitwerken van marketing, klantenwerving, kostenbeheersing, enz.”

Max. € 600 per maand
Met de nieuwe actie wil de gemeente potentiële handelaars stimuleren om hun zaak in de handelskern te vestigen. De terugbetaling van de helft van de huur voor 1 jaar bedraagt maximum 600 euro per maand. Het aanbod geldt voor panden in de Statiestraat, het Laar, de Voogdijstraat, de Kloosterstraat, de Lakenmakersstraat en het Baron Van Eetveldeplein.

“We richten ons vooral op winkels waar kwaliteit en persoonlijke service voorop staan”, legt de schepen uit. “Creativiteit, ambacht, traditie, originaliteit en persoonlijke expertise vormen daarbij de sleutelwoorden. We willen vooral vakmensen aanspreken met een passie voor hun product of stiel. Zij vormen de ruggengraat van een sterke handelskern.” Ketenwinkels en pop-ups worden uitgesloten.

Geïnteresseerden moeten zich inschrijven en hun concept presenteren aan een jury. Op basis van het juryadvies beslist het schepencollege over de subsidie.