Mol bereidt indrukwekkend eerbetoon voor aan fietsenfabriek Bristol

bristolIn Mol is een werkgroep gestart die een indrukwekkend eerbetoon voorbereidt aan de vroegere fietsenfabriek Bristol op de Markt. In het voorjaar 2018 komen er een grote tentoonstelling, een historisch boek, een retrokoers, een toeristisch arrangement, enz.

In 1949 werd Rik Van Steenbergen in Kopenhagen wereldkampioen wielrennen op een Bristol-fiets uit Mol. Maar het waren vooral gewone fietsen die het atelier aan de markt in Mol verlieten en hun weg vonden naar fietsenwinkels over heel de Kempen.

Mercedes
Vier broers Huysmans richtten einde 19de eeuw de fietsenfabriek Bristol op. Die kende haar gloriejaren na de Tweede Wereldoorlog onder leiding van zaakvoerder René Huysmans. Een Bristol stond bekend als de ‘Mercedes onder de fietsen’: ijzersterk en oerdegelijk. De fabrikant organiseerde jarenlang een criterium in het centrum van Mol waar de belangrijkste renners van die tijd – Van Steenbergen, Coppi, Bartali,… – aan deelnamen. De Bristol-eigenaars baatten ook een velodroom uit in Mol en Geel, waar ze baanwedstrijden organiseerden.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat er nog heel wat Bristol-verhalen in het geheugen van de mensen zitten en materiaal op Kempense zolders of in kelders ligt. En daar zijn ze naar op zoek. Wie hen kan helpen, wordt gevraagd contact op te nemen met de Dienst Erfgoed van de gemeente Mol: 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be.