Mobifrit uit Retie, een bedrijf in mobiele frietkramen, deelt deze week gratis friet en een snack uit aan de leerlingen van de school voor bijzonder onderwijs de 3master. Vandaag ging het om 160 stuks in de vestiging in Retie, eerder deze week werden 400 leerlingen en hun begeleiders van de hoofdvestiging in Kasterlee al getrakteerd. “Het sociale aspect vormt een groot onderdeel binnen ons bedrijf”, zegt zaakvoerder Karel Ennekens.

Karel Ennekens en Ria Paeshuyse gingen in 1970 van start met Mobifrit en 1 frietwagen. Vandaag rijden er 6 wagens rond en werken er 8 mensen voor het bedrijf, allemaal familie: de dochter vanuit Mol en de kleinzoon vanuit Geel. “Het gaat goed in de sector”, vertelt Karel. “Maar het is hard werken, altijd klaar staan voor de klanten. Ik heb er al veel zien komen en gaan. We maken zoveel mogelijk zelf: stoofvlees, videevulling, sauzen, enz. Daarmee maken we het verschil.”

Sociale rol
Mobifrit wordt gevraagd voor particuliere feesten en door bedrijven die wat te vieren hebben. “Enkele jaren geleden gingen we frieten bakken voor de begeleiders van de 3master in Kasterlee”, vertelt Karel Ennekens. “Zo leerde ik de school en ook de kinderen kennen en is er de jaarlijkse frietdag ontstaan. Nu voor het derde jaar gaan we jaarlijks gratis frieten voor hen bakken, telkens in een andere vestiging.”

Niet alleen de 3master mag rekenen op een mooie geste van het Retiese bedrijf maar ook instellingen in de buurt. “Dit geeft ons een gelukkig en een goed gevoel. De kinderen hebben het vaak wat moeilijker. Als je hen dan kan verblijden met een lekker frietje. Ik zou alle ondernemers willen aanraden om hun sociale rol op te nemen”, aldus nog Karel Ennekens.