Ter gelegenheid van de Voka Open bedrijvendag kreeg Tops Foods in Olen vandaag bijna 3.000 geïnteresseerden over de vloer. 1 van hen was Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. Die zei onder de indruk te zijn van het bedrijf, meer bepaald van de nieuwe ontbijten voor zorgbehoevenden.

“We brachten recent enkele versterkende ontbijten op de markt voor zorgbehoevenden met nood aan versterking”, legt zaakvoerder Michel Tops uit. “Deze ontbijten zijn speciaal ontwikkeld en getest voor mensen met slikproblemen.”

Samen met onderzoeksgroepen van Thomas More Hogeschool en de KU Leuven ging Tops Foods op zoek naar een oplossing. “De afgelopen jaren hebben we heel wat klinische testen opgezet”, vertelt Lieven De Maesschalck van Thomas More, die het onderzoek coördineerde. “Een grote studie bij 80 bewoners in 12 woonzorgcentra toonde aan dat mensen met dit ontbijt sneller kunnen eten, dat ze meer eten en dat ze een betere voedselopname krijgen dan wanneer ze geplet voedsel krijgen.”

Herinneren aan vroeger
Het gamma is verkrijgbaar in smaken die passen bij een ontbijt zoals banaan, aardbei en appel-abrikoos. “Voor de smaken zijn we gaan kijken naar wat er in de fruitschaal ligt bij mensen thuis”, zegt Tops. “Banaan, aardbei, ananas en kersen: het zijn allemaal fruitsoorten die de mensen herinneren aan vroeger. Daarnaast hebben we ook smaken zoals chocolade en speculaas toegevoegd. Op vraag van de zorgsector werken we momenteel verder aan hartige smaken zoals spek met eieren, vol-au-vent en balletjes in tomatensaus. Het product wordt steeds ontwikkeld met specifieke vloeibare structuren en diktes voor verschillende doelgroepen.”

Elk vers bereid ontbijt bevat méér dan 400kcal en is nutritioneel gebalanceerd. Naast de zorgsector zullen ook particulieren en mantelzorgers deze innovatieve producten via de webshop kunnen bestellen vanaf januari 2018.

Minister Muyters na het bezoek: “De combinatie van visie, innovatie en ondernemerschap is gewoonweg prachtig. Met hun nieuwe ontbijten bieden ze een oplossing voor een enorme maatschappelijke uitdagingen.”