Sophie Vangheel en Alexander De Croo.

Sophie Vangheel en Alexander De Croo.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft een pleidooi voor maatschappelijk verantwoord ondernemen gehouden ter gelegenheid van het verjaardagsfeest van Sophie Vangheel, oprichtster en voorzitter van de ontwikkelingsorganisatie Cunina uit Geel. Ze werd 69 jaar en nodigde partners uit het zakenleven uit met wie de organisatie al lange tijd samenwerkt. Wouter Torfs van Schoenen Torfs mocht een oorkonde in ontvangst nemen voor het 10-jarige partnership met Cunina.

Volgens de minister bestaat er geen ondernemerschap dat niet maatschappelijk verantwoord is. “Een ondernemer leeft met de idee van: wat kan ik voor mijn klanten doen, wat voor mijn werknemers? Ondernemen is altijd aan anderen denken. We hebben allemaal een rol te spelen in de wereld. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet langer: ik wil iets goed doen. Het is meer dan dat. Je moet dat doen omdat het economisch zinvol is.”

Wouter Torfs, ambassadeur van Cunina en met Schoenen Torfs al 10 jaar structureel partner, beaamt dat. “Cunina heeft een sleutelrol gespeeld in het behalen van de titel van Beste Werkgever. Door onze werknemers mee te betrekken bij het Cunina-verhaal, zijn we van een company geëvolueerd naar een community. Wij zijn vanaf het begin gegaan voor een win-win. Bij Cunina weet je wat er met je centen gebeurt.”

Geen overheidssubsidie
De organisatie ontvangt geen enkele euro overheidssubsidie en dat is altijd een bewuste strategie geweest. “Er zijn duizenden NGO’s in de wereld maar eigenlijk zijn die zeer gouvernementeel want ze draaien voor het overgrote deel op overheidsgeld”, aldus Alexander De Croo. “Niet zo bij Cunina. Zij doen het uit engagement. Mochten zij middelen van de overheid krijgen, dan zou dat het einde betekenen van Cunina. Ze zouden ook niet langer minder dan 10% van de inkomsten besteden aan werkingskosten. Ik ben fier dat wij Cunina niet steunen. Zij zijn het bewijs dat naast de overheid heel veel dingen mogelijk zijn. Wat Cunina doet, is ongezien.”

Naast Schoenen Torfs heeft de organisatie ook partnerships met bedrijven als Veritas, Tomorrowland, Ooms, Odrada en Vast & Goed Makelaars. Cunina biedt onderwijskansen aan kinderen in 6 partnerlanden.