NOBEL flooringNOBEL flooring uit Minderhout, tot voor kort Houtambacht, ontving woensdagavond in Bozar in Brussel de OVAM Ecodesign Award PRO 2015 voor hun product Rubbish 2.0. Dat is een parket die wordt gemaakt van afvalhout. Het bedrijf lanceert de ecologische innovatie tijdens de komende Batibouw-beurs en kondigt tegelijk een belangrijke uitbreiding aan.

Met ‘ecodesign’ bedoelt OVAM “slimmer ontwerpen, het herbedenken van onze omgeving en materialen om zo bij te dragen aan een duurzame maatschappij”. Met de OVAM Ecodesign Award PRO plaatst de afvalstoffenmaatschappij jaarlijks de beste ecodesigners in de kijker.

Bijzonder lijnenspel
NOBEL flooring won de award in de categorie ‘product in ontwikkeling’. “Wij zijn een fabrikant van samengestelde parket in Franse eik”, vertelt medezaakvoerder Maarten Van Imschoot. “De toplaag in Franse eik wordt verlijmd op een multiplexlaag maar daarbij hebben we telkens kleine stukjes afval over. We stelden ons de vraag of we daar nog iets nuttigs mee konden doen en zo kwamen we op het idee om die aan mekaar te lijmen en er balken mee te maken. Die balken draaien we een kwart en verzagen die opnieuw tot een toplaag om ze vervolgens weer op een multiplex te kleven. Zo ontstaat een bijzonder lijnenspel.”

Op Batibouw zal de buitenwereld kunnen kennismaken met de Rubbish 2.0. Van Imschoot: “De prijs voor de consument bedraagt die van een gemiddelde parket, zo’n € 90 per vierkante meter. Ik denk niet dat mensen de parket zullen kopen omdat we er een award mee hebben gewonnen maar omwille van het mooie uitzicht.”

Nieuw bedrijfsgebouw
NOBEL flooring is sinds 1 januari jl. de nieuwe bedrijfsnaam voor Houtambacht. “Er was verwarring omdat een ander bedrijf in de houtsector dezelfde naam draagt”, geeft Maarten Van Imschoot als verklaring. “Momenteel verkopen we in België en Nederland, maar we willen verder internationaliseren. Daarom investeren we binnenkort in een nieuw bedrijfsgebouw van 2.000 vierkante meter voor opslag en een nieuwe machinehal. Tegen de zomer moet die klaar zijn.” Het bedrijf stelt 16 mensen te werk. Aan de OVAM Ecodesign Award PRO is een geldprijs van 2.000 euro verbonden.

De Möbel Tafel van Resource Lab uit Turnhout ontving een nominatie in de categorie ‘product op de markt’.