Minder voeders voor steeds minder paarden

Ze voelen het in Weelde aan den lijve: Vlaanderen en de Kempen tellen steeds minder paarden. Het voeder is te duur geworden. Het stallen van een paard kost te veel.

Bij Mercelis Landbouwprodukten in Weelde zullen ze het dan ook geweten hebben: de markt voor veevoeders is ontzettend moeilijk geworden. “Wij hebben twee slechte jaren achter de rug waarin hooi en stro eerst niet groeiden en vervolgens ook niet gedroogd konden worden. Gevolg: catastrofale prijsstijgingen tot zelfs 50%”, zegt zaakvoerder Karel Mercelis van Mercelis Landbouwproducten.

“Paarden houden als hobby is dan ook ontzettend duur geworden. Veel mensen haken daarom af en verkopen hun paarden. Ook manèges hebben het niet makkelijk om de eindjes aaneen tge kopen.”

Mercelis Landbouwproducten is actief de zogenaamde fouragehandel voor veevoeders. Het gaat dan zowel om droge voeders zoals hooi en stro en om vochtige voeders zoals aardappelen en pulp van suikerbieten. De firma koopt en verkoopt veevoeders en zet daartoe vier trucks in met vier personeelsleden.

Karel Mercelis werkte verleden jaar met rode cijfers. Het bedrijfsverlies was opgelopen tot 20.000 euro op een omzet van zowat 2 miljoen euro. Hij blijft er niettemin in geloven. “Het tij zal ooit wel eens keren. De dieren die hoe dan ook overgebleven zijn moeten toch gevoederd worden?”