Minder snel zat van nieuwe Flierefluiter

flierefluiterBrouwerij Fisser uit Geel-Zammel heeft een nieuwe Flierefluiter gelanceerd. Die luistert naar de naam Hop! Hop! Hoera! en heeft een lager alcoholpercentrage dan de bekende Flierefluiter tripel. Voor extra bitterheid werd een vierde hopsoort toegevoegd.

Fisser brouwt niet zelf maar laat zijn bieren volgens het eigen recept produceren. “Vroeger bij Affligem, maar sinds zij werden overgenomen door Heineken kon dat niet meer en zijn we uitgeweken naar brouwerij Anders in Halen”, aldus Tom Vissers. Van het nieuwe bier is 1.000 liter gemaakt. Het wordt verdeeld via een 80-tal andere Prik & Tik-vestigingen en ook een 80-tal horecazaken waar Fisser de vaste drankenleverancier is. “We verwachten dat het eerste brouwsel snel zal zijn uitgeput. Tegen de zomer hebben we een nieuw brouwsel van 4.000 liter klaar.”

500 hl/jaar
‘Ne Flierefluiter’ zag in 1982 het levenslicht als een blonde tripel van 8,5%, genoemd naar de bijnaam voor de inwoners van Westerlo. Jaarlijks wordt er zo’n 50.000 liter van verkocht, vooral in de regio Geel-Westerlo. “We waren destijds één van de eerste streekbieren”, weet Tom Vissers. Ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van het kasteel van gravin Jeanne de Merode werd in 2012 een tweede bier toegevoegd: de Eeuwling, een donker bier van hoge gisting.

De nieuwe Hop! Hop! Hoera! – de derde in het gamma dus – heeft een alcoholpercentage van 5,8%. “Tegenwoordig is er meer vraag naar lichtere bieren”, zegt Vissers. “En naar meer bitterheid. Bij het brouwproces wordt gebruik gemaakt van dry hopping en een vierde hop. Dat levert een bier op met een mooie bitterheid.”

Bij Brouwerij Fisser werken 15 mensen, verdeeld over de winkel en de drankenservice aan de horecazaken.