provincieWie een milieuvergunning van klasse 1 aanvraagt bij het provinciebestuur, kan dat sinds kort volledig digitaal. Bijlagen bij een dossier mag je nu ook digitaal bezorgen. Dat levert een besparing op van vele duizenden vellen papier. Antwerpen is hiermee de eerste Vlaamse provincie.

De provincies behandelen de milieuaanvragen van klasse 1. Meestal gaat het om aanvragen van bedrijven met activiteiten die een grotere impact hebben op het milieu zoals een chemiebedrijf, veebedrijf, dancing, zwembad of tankstation. Vorig jaar werden 407 milieuvergunningsaanvragen en 180 mededelingen kleine verandering ingediend in de provincie Antwerpen.

Efficiëntiewinst
“Als provincie Antwerpen streven wij ernaar om zoveel mogelijk papier te besparen. Dat levert niet alleen een winst op voor het milieu, maar betekent ook efficiëntiewinst. Een dossier opvolgen en indienen verloopt digitaal een pak sneller en makkelijker. Daarom zetten we in op het digitaal verwerken van milieuvergunningen”, zegt Rik Röttger, gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu.

Diensthoofd Milieuvergunningen Martine Verhelst: “De papierbesparing is inderdaad de moeite. Het eerste ingediende dossier was meteen een groot dossier met in totaal zo’n 1000 pagina’s. Een milieuvergunningsaanvraag indienen analoog betekent het dossier minstens 9 keer kopiëren. Dus tel maar uit. Niet elk dossier is natuurlijk even groot, maar zelfs bij kleinere dossiers is de besparing de moeite.”

De digitale dossierstukken worden via het eigen provinciale digitale platform gedeeld met de adviesinstanties en gemeenten zodat 1 USB-stick volstaat.