Miko verovert Zweeds bruggenhoofd

koffieHet gaat heel snel bij koffieservice- en kunststoffenverpakkingsspecialist Miko uit Turnhout. Na een recente overname in Australië neemt Miko nu ook een Zweeds bedrijf over. Kaffekompaniet uit Stockholm moet voor de Kempenaars de Zweedse markt openbreken.

De Zweden zijn traditioneel grote koffiedrinkers. “De regio kent het hoogste koffieverbruik per capita in de wereld”, zegt gedelegeerd bestuurder Frans Van Tilborg. “Dat is vooral omdat de Scandinaven gemiddeld meer koffie verbruiken om een kop koffie te maken en ze bovendien een voorkeur hebben voor de betere koffiesoorten. Er is dus een vruchtbare bodem voor spelers op de koffiemarkt.”

Kaffekompaniet is als bedrijf gespecialiseerd in de koffieservice voor bedrijven, kantoren en horeca. De klemtoon ligt dan wél bij de kantorenmarkt. Die wordt vandaag bediend met 23 werknemers. Het bedrijf tekent voor een omzet van 6 miljoen euro. Kaffekompaniet is op die manier een typische overname voor Miko.

Miko heeft vele jaren gezocht naar een Scandinavische overnamemogelijkheid. De zoektocht was biezonder moeilijk. Het is een paar keer misgelopen. Het lijkt daarom aannemelijk dat er nog overnames gebeuren. Van Tilborg is evenwel voorzichtig. Volgens hem liggen de opportuniteiten helemaal niet voor het oprapen. “Zowel het operationele plaatje als het prijskaartje moeten kloppen.”

Miko zit al 200 jaar in de koffieservice. Het bedrijf stelt vandaag 665 mensen te werk en tekende in 2011 voor een omzet van 130 miljoen euro.