Koffieproducent Miko uit Turnhout levert gratis Puro Fairtrade koffie voor Brusselse minderbedeelden en daklozen. De vzw DoucheFLUX opende zopas zijn nieuwe gebouw waarin het sanitaire voorzieningen voor de doelgroep aanbiedt en activiteiten organiseert.

In het gerenoveerde gebouw in de Veeartsenstraat in Anderlecht kunnen de Brusselse daklozen tegen een minieme vergoeding gebruikmaken van douches, wasmachines en een lockerruimte. Verpleegkundigen van Dokters van de Wereld en andere medische en sociale dienstverleners houden er geregeld permanentie.

“DoucheFLUX gaat om meer dan enkel een wasbeurt”, legt Laurent d’Ursel, voorzitter van vzw DoucheFLUX, uit. “We willen aan de meest hulpbehoevenden diensten en activiteiten aanbieden die hen weer waardigheid, energie en zelfvertrouwen geven. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meewerken aan ons magazine of radioprogramma. Het engagement dat ze hiermee aangaan, kan hen de kracht en het zelfvertrouwen geven om weer in de maatschappij te integreren.”

Snel overtuigd
Ook Puro, het fairtrade koffiemerk van de Miko-groep, trekt zich het lot van de minderbedeelden aan. “Met het fairtrade label garanderen we een eerlijk inkomen voor de koffieboeren in het Zuiden. Maar we dragen ook graag ons steentje bij aan uitzonderlijke projecten dichter bij huis”, aldus Frans Van Tilborg, CEO van Miko-groep. “Toen DoucheFLUX ons contacteerde voor een samenwerking, waren we snel overtuigd. De daklozen en vrijwilligers bij DoucheFLUX genieten vanaf nu van een hartverwarmend kopje Puro Fairtrade koffie.”