Miko Pac verdubbelt opslagruimte op slimme manier

egemin-miko-300x199Het automatiseringsbedrijf Egemin realiseerde bij het verpakkingsbedrijf Miko Pac uit Turnhout een heuse primeur. De technici uit Zwijndrecht installeerden hun technologie op een aantal onbemande heftrucks van Still. Miko beschikt daardoor voortaan over een automatisch magazijn met traditionele heftrucks. Het Turnhoutse verpakkingsbedrijf opteerde voor een smallegangenmagazijn om op die manier de beschikbare ruimte beter te kunnen benutten. Bovendien heeft het bedrijf dan ook geen speciale uitrusting nodig om hoog te kunnen stapelen. “Met dezelfde bezetting kunnen we voortaan dubbel zoveel palletvolume aan,” heeft Frank Michielsen van Miko berekend. Het koffiebedrijf liet daartoe een aantal zogenaamde reachtrucks (capaciteit 9 meter hoog) en smallegangentrucks (12 meter) van Still automatiseren door Egemin.

Twee reachtrucks voeren automatisch pallets af naar een bufferzone. Daar worden ze opgepikt door drie smallegangentrucks. Beide types trucks hebben hetzelfde automatiseringspack dat gebaseerd is op de standaard egv-sturing van Egemin. Agv staat voor automatisch geleide voertuigen. Egemin moest op die manier enkel de bestaande configuratie toepassen op de trucks. Als ze de pallets opgehaald hebben verdelen de onbemande toestellen de lading over 16 verschillende gangen. Aangezien Miko verschillende pallettypes door elkaar gebruikt verschillen ze van hoogte, breedte en diepte. De positionering om te kijken of er in het rek plaats beschikbaar is gebeurt via laser- en reflectortechnologie. Daarnaast ontwikkelde Egemin ook technolgie voor fijnpositionering om het pallet op het rek te plaatsen of om het er weer weg te halen.

“Het grootste voordeel van onze automatisering is de verhoogde efficiëntie in onze logistieke operaties”, zegt Frank Michielsen. “Je kunt veel preciezer werken en de palletruimte is in het smallegangenmagazijn verdubbeld.” Volgens Michaël Coryn van Egemin is het project bij Miko echt wel een heuse primeur. De installatie van agv-technologie op de trucks van Still is de facto een sterke prestatie. “We zijn daardoor best trots op de uitvoering van dit contract” zegt hij.

De Turnhoutse koffieservice- en kunststofverpakkingenspecialist Miko is in vele landen actief, al meer dan 200 jaar in koffieservice en sinds een 35-tal jaren in kunststofverpakkingen. De groep haalde in 2012 met 700 medewerkers een omzet van 138 miljoen euro.