Miko uit Turnhout heeft in Denemarken koffieservicebedrijf Maas overgenomen. Het bedrijf zit in financiële moeilijkheden en maakt een reorganisatie door waarbij het personeelsbestand werd teruggebracht van 75 naar 55. Maas specialiseert zich net als Miko in het aanbieden van koffieconcepten aan kantoren en draait 14 miljoen euro omzet.

“In een pre-faillissement stappen is geen evidente keuze”, zegt CEO Frans Van Tilborg. “Snel handelen is de boodschap en beslissingen moeten worden genomen onder hoge druk.” Naast Miko brengt ook het overgebleven managementteam kapitaal in en verwerft 25 % van de aandelen. “Dit vertrouwen van het management versterkt ons geloof in deze overname.”

Niet aan proefstuk
Bankschulden worden niet overgenomen en een aantal belangrijke leveranciers steunt het project. Onrendabele omzet zal worden afgestoten en op middellange termijn worden synergieën uitgewerkt met de Deense dochter ABC Mokka. Miko hoopt het bedrijf tegen eind 2019 weer break-even te krijgen.

“We zijn niet aan ons proefstuk toe als het op pre-faillissementsovernames aankomt”, aldus nog Van Tilborg. “De overnames van de koffieservicebedrijven Master Brew in het Verenigd Koninkrijk, en Leo Kaffee in Duitsland, hebben we ook op enkele jaren tijd weten om te draaien tot aantrekkelijke gezonde bedrijven.”

Enkele jaren geleden startte Miko een gerichte strategie om uit te breiden in Scandinavië. Terwijl Miko in 2012 nog niet aanwezig was in deze regio, vertegenwoordigt de combinatie Zweden, Denemarken en Noorwegen ondertussen al meer dan 25 % in de totaalomzet van de koffieserviceafdeling.