Miko leert Aussies koffie drinken

koffieHet koffiebedrijf Miko uit Turnhout heeft een servicebedrijf overgenomen in het Australische Melbourne. Corporate Coffee Solutions tekende verleden jaar voor een omzet van 1,5 Australische dollar. Dit is niet de eerste stap van Miko op het Australische continent. Het bedrijf was eerder al aanwezig in Brisbane.

Het mag enige verbazing wekken: van Turnhout naar Brisbane. Een gigantische afstand. Pakweg 24 uur vliegen. Frans Van Tilborg van Miko vindt die afstand niet zo groot. “Op het vlak van marktkansen ligt Australië voor België dichterbij dan sommige Europese landen. In veel landen van Europa houdt men vast aan zijn eigen lokale merken. Dat is in Australië niet het geval. Daar is de koffiecultuur nog in volle ontwikkeling.”

Australië heeft trouwens veel gemeen met Groot-Brittannië, het land waar Miko al een vaste voet in huis heeft. In Groot-Brittannië haalt Miko vandaag al een omzet van 15 miljoen euro.

Miko nam enkele jaren geleden een participatie van 51% in The Coffee Place in Brisbane. Die stap werd een groot succes. The Coffee Place kon zich sterk positioneren in de horeca van de stad.

Door nu de Corporate Coffee Solutions in Melbourne over te nemen versterkt Miko zijn positie op de Australische markt. De Corporate Coffee Solutions is vooral sterk aanwezig in de kantoren van de stad. “Dat werkt dan ook nog eens omgekeerd. Door ervaring op te doen in de kantorenmarkt van Melbourne kunnen we ook onze posities versterken in de kantorenmarkt van Brisbane. We kijken nu uit nar een globale omzet in Australië van 4 miljoen euro.”

Miko is al meer dan 200 jaar actief in de koffieservice. Zo’n 30 jaar geleden bouwde het bedrijf de productie van kunststofverpakkingen uit als een tweede poot onder de groep. De onderneming stelt vandaag 665 mensen tewerk en tekende in 2011 voor een omzet van 130 miljoen euro. Er worden voortaan eigen bedrijven gerund in België, Frankrijk, Engeland, Nederland, Duitsland, Polen, Tsjechië, Slovakije en Australië.