MIKO blikt terug op positief 2012

Miko-Frans-Van-Tilborg-Jan-MichielsenKoffieservice- en kunststofverpakkingenspecialist Miko uit Turnhout kan voor 2012 positieve cijfers voorleggen. De omzet steeg met 6,3 procent tot 138,5 miljoen euro. De bedrijfswinst kwam zelfs uit op 8,8 miljoen euro, een stijging met 14,8 procent. MIKO wil de aandeelhouders nu mee laten genieten van de positieve cijfers en stelt voor om het dividend op te krikken met 10,4 procent tot 1,06 euro bruto per aandeel.

Het koffiesegment kende een omzetgroei van 7,39 procent. Dat is vooral te danken aan hogere verkoopvolumes en een lichte daling van de grondstoffenprijzen van ruwe koffie. De kunststofdivisie zette in 2012 vooral in op de afdekfolies die worden gebruikt om schaaltjes met kant en klare maaltijden af te dekken. Die productgroep kende daardoor een volumegroei van 31 procent en liet de omzet binnen de kunststofdivisie met 5,27 procent stijgen tegenover 2011.

MIKO zit al meer dan 200 jaar in de koffieservice en stelt vandaag 700 mensen te werk. Recent raakte bekend dat ze enkele overnamedossiers succesvol konden afronden. In Australië werd Corporate Coffee Solutions overgenomen, goed voor een omzet van 1,2 miljoen euro. Ook het Zweedse Kaffekompaniet werd begin dit jaar overgenomen. Het bedrijf met vestiging in Göteborg stelt 23 mensen te werk en realiseert een omzet van 6 miljoen euro.
Ondanks de mooie cijfers voor 2012 blijven de verwachtingen voor dit jaar voorzichtig. “De grondstoffenprijzen blijven erg volatiel en onvoorspelbaar. Bovendien lijkt er weinig verbetering te komen in het algemene economische klimaat. Alert blijven, zal het motto zijn voor 2013. Ondanks deze oproep tot alertheid blijven we voorzichtig optimistisch”, zegt CEO Frans Van Tilborg. Voor 2013 is zelfs een investeringsbudget van 13,5 miljoen euro voorzien.