Metallo Chimique bouwt installatie van 36 miljoen

metallo chimiqueRecyclagebedrijf Metallo Chimique bouwt op de site in Beerse een nieuwe installatie ter waarde van 36 miljoen euro. Die zal dienen voor de verdere zuivering van eindslakken, die vooral worden gebruikt in de cementindustrie en bij de versteviging van dijken. “Hiermee zetten we opnieuw een belangrijke stap in het maximale benutten van metalen uit grondstoffen”, zegt CEO Dirk Vandenberghe.

Metallo Chimique is al meer dan negentig jaar actie in het recycleren en raffineren van secundaire stoffen tot zuivere metalen, onder meer voor koper, tin, lood en nikkel. Jaarlijks worden meer dan 350.000 ton grondstoffen verwerkt.

Het bedrijf verwacht dat de komende jaren de milieunormen zullen verstrengen voor het achterblijven van metalen in slakken. Met de nieuwe installatie zal het mogelijk zijn om bijvoorbeeld achtergebleven zink nog uit producten te halen om het nadien terug in de keten te brengen.

15 extra jobs
De bouw gebeurt door het Zweedse bedrijf Scanarc Plasma Technologies AB. “De techniek is voor ons helemaal nieuw” zegt Vandenberghe. “De verwarming zal namelijk gebeuren door elektriciteit via de toevoeging door plasmatoortsen.” Volgens verwachting kan de nieuwe installatie over twee jaar in gebruik worden genomen. Tegen die tijd zijn er vijftien extra werknemers nodig, zowel arbeiders, bedienen als kaderleden. De voorbije vier jaar steeg de werkgelegenheid bij Metallo Chimique van 350 naar 400 personen.