Metal Coating Systems onderkent zware prijzendruk

Vlaanderen en specifiek de Kempen tellen nogal wat coatingbedrijven. Ze noemen zichzelf “loonlakkers.” Ze coaten in opdracht van plaatbewerkers en toeleveringsbedrijven uit de bouwsector. Metal Coating Systemns uit Turnhout zit mee in die markt. “Een heel onstabiele markt”, zegt zaakvoerder Ludo Appels. “De ene week volle bak, de andere week helemaal niets.”

Metal Coating Systems draait vandaag op 9 werknemers. Indien het werkelijk té druk wordt kan de firma een beroep doen op een zestal tijdelijke werknemers die flexibel kunnen inspringen.

“Het is niet altijd makkelijk. Daarom moet je als bedrijf echt vermijden van té sterk afhankelijk te worden van één sector”, zegt Ludo Appels. “Wie zich te sterk toespitst op de bouw bv. dreigt meegesleurd te worden indien het in de bouw iets minder goed gaat. Wij hebben daarom altijd gediversifieerd naar andere markten toe. Die van de verlichting bv. Of van straatmeubilair met parkeermeters bv.”

“We zijn zeker niet pessimist, hier in Turnhout. Er zit nog leven in de markt. De prijzendruk is echter sterk voelbaar. Er is overcapaciteit, er zijn gewoon te veel coatingbedrijven. Waarbij je je soms afvraagt of je een bepaald order echt wel wil binnenhalen. Maar we blijven er voor gaan.”

Metal Coating Systems tekende verleden jaar voor een omzet van 1,6 miljoen euro.