Activ84Health uit Kasterlee is vandaag uitgeroepen tot Radicale Vernieuwer. De wedstrijd werd georganiseerd door de Sociale InnovatieFabriek, De Standaard en Radio 1 en de voorzitter van de jury Wouter Deprez maakte vanmorgen de 10 laureaten bekend die werden gekozen uit 322 inzendingen. Activ84Health koppelt Google Streetview aan een hometrainer en laat vooral ouderen virtueel door straten fietsen die ze kennen van vroeger.

Met de wedstrijd bekroont de jury burgers, bedrijven of organisaties die met hun nieuwe ideeën streven naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede, verstedelijking, eenzaamheid, zorg, enz.

Roel Smolders, CEO van de Kempense start-up: “Hoewel dit niet onze eerste innovatie-award is, voelt deze bekroning tot Radicale Vernieuwer toch anders aan. De wedstrijd kijkt specifiek naar de sociale en maatschappelijke impact die we bieden aan onze gebruikers. We merken dat ouderen die met onze technologie aan de slag gaan om bijvoorbeeld door hun straat van vroeger te fietsen, spontaan verhalen en herinneringen delen. Ze delen als het ware hun geschiedenis met anderen. Op die manier maakt Activ84Health van een saaie oefening op een hometrainer een leuk vertel- en beleefmoment en stimuleert het tegelijkertijd het geheugen.”

Verder Europees
In september 2016 mocht Activ84Health ook al de Smart Ageing Challenge Award van de Europese Commissie ontvangen, wat voor het jonge bedrijfje de start van een Europese doorbraak betekende. Roel Smolders: “We hopen dat ook deze bekroning als Radicale Vernieuwer verder kan bijdragen tot onze naambekendheid en interesse bij nieuwe klanten in binnen-en buitenland. We zijn al aanwezig in meer dan 35 woonzorgcentra en ziekenhuizen in Vlaanderen en Nederland, maar voeren tegelijk gesprekken met distributeurs in andere Europese landen om ook daar voet aan de grond te krijgen. We zijn ervan overtuigd dat ook buiten Vlaanderen onze technologie een wezenlijke bijdrage kan leveren tot de levenskwaliteit van personen met een beperking.”